fbpx

Very Cool Peopleir instrumentālās mūzikas grupa, kas spēlē jazz-funk un fusion mūziku. Kā paši apgalvo, viņi cenšas sarežģītu un nopietnu mūziku padarīt viegli uztveramu un saprotamu jebkuram cilvēkam. Atļaušos apgalvot, ka šis izteikums nevarētu būt patiesāks — daudz dažādu instrumentu, interesantā saspēle, kā arī citas mūzikas prelūdijas pat pusotra gada vecajam māsas dēlam mājās liek priekā dejot līdzi mūzikas skaņām (un jā — viņš ir ļoti izvēlīgs mūzikas klausītājs,  neesmu vēl sapratusi viņa mūzikas vērtēšanu, bet bieži šķiet, ka viņš no laba mūzikas gabala saprot vairāk nekā es).

Grupas pieredze ir visnotaļ iespaidīga — 2009. gada jūnijā puiši laida klajā savu debijas albumu ar tādu pašu nosaukumu “VERY COOL PEOPLE”, kurš 2009. gada Latvijas Mūzikas Balvai tika nominēts divās nominācijās — “Labākā debija” un “Labākais instrumentālais albums“. VCP ir piedalījušies: “Rīgas Ritmi 2009,” “Moonlight Party 2009,” “Baltic Graffiti Festival 2008,” “Jazzruller 2008“, “Vilnius jazz 2007,” “Bildes 2007” un daudzos klubos un privātos pasākumos Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Polijā, Austrijā un Spānijā.

Grupa spēlē līdera/ģitārista Elvija Grafcova  oriģinālmūziku un mūziku, kāda dotajā mirklī ir aktuāla džeza mūzikas pasaulē. Grupa savu skanējumu bieži vien papildina ar dažādiem līdzekļiem, lai gandrīz katrs koncerts būtu pēc iespējas oriģinālāks — te pieaicinot viesmāksliniekus, te uzstājoties ar diviem bundziniekiem vienlaicīgi.

„Grupa ir sadarbojusies un vēl arvien ir atvērta jaunām sadarbībām gan ar dažādiem vokālistiem, DJ’s, MC’s, VJ’s, māksliniekiem un citiem instrumentālistiem un jauniem eksperimentiem, jo dažādu radošu cilvēku sadarbība vienam ar otru, kaut kādā veidā attīsta, iespaido un paplašina vienam otra redzesloku un padara mūziku interesantāku,” tā VCP par saviem darbiem un nedarbiem.

Tieši par šo tēmu vienmēr esmu gaudusies vai gavilējusi — atšķirībā no situācijas. Redzēts, ka daudz un dažādu mūzikas apvienību un izpildītāju savu skanējumu cenšas mainīt, piesaistot „cilvēkus no malas”, kas citreiz tikai pasliktina pašu skanējumu. Citreiz tas ir tīri draudzības iemeslu dēļ „Iedzērām un izdomājām, ka forši būtu kopā arī uzspēlēt.” Latvija par laimi (vai tieši otrādāk) ir pietiekami maza, lai mūziķi savā starpā varētu gandrīz nepārtraukti komunicēt, mainīt savus spēlētājus, savas idejas un veidot arvien jaunus projektus.

Koncertā, kurā tieši es savām ausīm varēju baudīt dažādās mūzikas skaņas, nedaudz dalību ņēma arī DJ Mixmasster AG, pa brīdim iesaucot ko mikrofonā vai palaižot no DJ pults kādu skaņu. Nāksies atzīt, ka šoreiz tas likās diezgan lieki, iespējams to manīju tikai es. Neskatoties uz to, muzikāli grupa koncertā parādīja savu labo pusi un nelika vilties.

Par VCP klausīšanos mājās man ir dalītas izjūtas. Jā, mūzika ir pietiekami sarežģīta, interesanta un viegli uztverama arī nenobriedušām ausīm, taču šo mūziku neiesaku klausīties uz parasta PC vai parastā mp3 atskaņotājā — tā skaņa vairs neliekas tik garda, kāda patiesībā tā ir. Šādai mūzikai tomēr vajag cienīgāku aparatūru, lai to klausītos.

Sākot rakstīt par katru grupu, vienmēr godīgi ir minēt sastāva vārdus un uzvārdus, iesaukas, taču šeit var nedaudz nojukt. Citreiz mainās bundzinieks, citreiz basa spēlētājs, tāpēc minēšu konkrēto sastāvu, kuru dzirdēju koncertā, jo katrs mūziķis tomēr grupā nāk ar savu stilu un savu raksturu. Elvijs Grafcovs (cilvēks, kurš uz skatuves nepārtraukti smaida — laikam jau priecīgs par labo skanējumu ) — ģitāra, Māris Jēkabsons — saksofons, Māris Vitkus — sintezators, Jānis Olekšs — bass,Edijs Šimiņš — bungas. No vienas puses, ir lieliski, ka tik daudz un dažādu spēlētāju spēj saspēlēties un neapvainojas, ja uz konkrētu koncertu netiek uzaicināts spēlēt tieši viņš, taču citreiz šāda sastāva maiņa var raisīt klausītājos un fanos divējādas izjūtas — cilvēkiem patīk pastāvība. Stabils sastāvs arī bieži nodrošina arī pašas grupas izaugsmi — spēlē kopā, kopā ģenerē idejas, galu galā — saspēle savā starpā ļoti daudz dod skanējumam.

Noteikti katram iesaku apmeklēt Very Cool People (nosaukums jau arī tāds verī kūl, kas skanējumam šķiet ļoti atbilstošs) koncertu un iepazīt ko labu arī pašmāju mūzikas pasaulītē. Ar to, kas notiek Latvijas mūzikas pasaulē, tad vairāk šādu apvienību, mazāk tās visas, ak! Akadēmijas un to produktus…