fbpx

Liekot roku uz sirds, varu apgalvot, ka Very Cool People ir jazz-funk un fusion mūzikas apvienība, kas Latvijas mūzikas āres pieskandina ar „gudras” mūzikas skaņām un ritmiem.

Viens no skaņdarbiem, kuru jāpiemin ir Slow & Low. Pēc albuma atklāšanas afterparty, uzliekot tikko iegūto disku, sanāca palikt pie minētā skaņdarba. Ļoti bieži runājot ar mūzikas apvienībām, par tik romantiskām dziesmām, tiek atzīts, ka aizkustinošās dziesmas, tiek ierakstītas priekš meitenēm. Nu, lai kā tur arī nebūtu, tas strādā. Klausoties Slow & Low, ir iespējams pat dziedāt līdzi. Elvija Grafcova ģitārspēle šajā dziesmā liek aizmirst par visu pasauli, saksofona monologs rada klātbūtnes sajūtu. Šādu smeldzi no VCP sagaidīt bija patīkams pārsteigums.

Basa spēles cienītājiem noteikti ir vērts šo albumu paklausītiesValtera Sprūdža dēļ. Zinātāji saklausīs ko Valters spēj izdarīt ar basģitāru vien.

Noteikti vēlos atzīmēt pie šī albuma tapšanas piesaistītos māksliniekus. Lai gan esmu jau minējusi, ka mani atbaida, ja grupas pamatsastāvs tiek izskaistināts ar viesmāksliniekiem, tad šoreiz varu vien teikt, ka pieaicinātie pūšamo instrumentu spēlētāji, albumam ir devuši plus punktus. Nauris Strežs, kas spēlē trombonu, visiem labāk zināms kā Latvian Blues Band pamatsastāva dalībnieks, Oskars Ozoliņš — trompete, no grupas Labvēlīgais Tips, kā arī Māris Jēkabsons, kas City Jazz Big Band, spēlē tenora saksofonu, ir augsta līmeņa mūziķi, kuri noteikti atstājuši ietekmi uz divu dziesmu — Wet Willy un Three Virtues tapšanas procesu. Pūšamās sekcijas aranžijas tika uzticētas grupas draugam un pianistam Ritvaram Garozam (City Jazz Big Band, El Trio).Neskatoties uz to, kurš radījis mūziku, mūziķis to var nospēlēt vai arī vienkārši atspēlēt. Šeit arī ir redzams katra iekšējais dvēseles stāvoklis.

Otra dziesma, kuru vēlos izcelt saulītē ir ar nosaukumu Three Virtues, kurā var dzirdēt Māra Vitkusa (taustiņi) individuālo spēlēšanas stilu, pūtēju sekciju, kā arī, vēlos apgalvot, ka šī ir dziesma, kas asociējās ar Very Cool People un tikai. Gadu laikā iegūtais stils — nezaudējot identitāti.

Very Cool People apgalvo, ka viņi rada sarežģītu un nopietnu mūziku, lai tā būtu uztverama un saprotama ikvienam. Vērtējot šo albumu, pilnībā piekrist apgalvojumam nevaru. Daži skaņdarbi vai arī to daļas daudziem tā arī tiks nesaprasti.

Es noteikti iesaku ikvienam noklausīties jauno Very Cool People albumu Cruising In The Trolley, kurā vēl arvien var sajust šo visnotaļ verī kūl sajūtu. Grupa pierāda, ka ir iespējams radīt ko jaunu un skaistu, nepazaudējot savu unikālo stilu.

by Iveta Sēbriņa, eroks.lv